Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Voor de basisbehoeften - zoals eten, drinken, veiligheid e.d. - zijn we als baby en kind afhankelijk van onze verzorgers. Naast deze basisbehoeften, hebben we als baby en kind ook twee kernbehoeften:1) Gehechtheid2) AuthenticiteitOm onszelf te kunnen voorzien in deze basis- en kernbehoeften, zullen we er als baby en kind er alles aan en voor doen. Althans wat in het vermogen van een baby of kind ligt. Dat kan betekenen dat we blijven huilen, driftbuien hebben of de kont tegen de krib gooien totdat er aan de specifieke behoefte is voldaan. Geen baby of kind wordt wakker en denkt: "Zo, nu ga ik eens even lekker de dag van mijn ouders verzieken! ". Geen baby of kind heeft die intentie.

Lees meer »

Ik ben mijn eigen doelgroep

Ik ben mijn eigen doelgroep. Want...❎ Ook ik word wel eens gek van de oneindige to-do-lijst.❎ Ook ik heb momenten dat ik minder goed voor mezelf zorg.❎ Ook ik raak gefrustreerd wanneer ik weer eens achter de feiten aan loop.❎ Ook ik kan nog steeds schuldgevoel ervaren wanneer ik mezelf priorteer.❎ Ook ik kan nog steeds moe worden van alle ballen hoog proberen te houden.Ik ben tenslotte ook "maar" een mens. En dus niet perfect. Wil ik ook niet zijn. Ik hou van mijn imperfecties 😁.Maar...✅ Ik herken op tijd wanneer ik mezelf weer begin weg te cijferen.✅ Ik weet wat ik kan doen om weer goed voor mezelf te zorgen.✅ Ik start direct weer met mezelf te prioriteren.

Lees meer »

Ongevraagd advies

Ongevraagd advies... Ik heb er een hekel aan.Mensen die vertellen wat hen zo fantastisch geholpen heeft. Zonder dat ik er om gevraagd heb.Blegh 😠"Maar waarom dan? Ze bedoelen het toch goed?"Waarom ik er dan toch een hekel aan heb? Nou om een aantal redenen.1️⃣Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Het kan zelfs averechts werken. Mooi dat het voor jou heeft gewerkt. Maar dat betekent nog niet dat het ook bij ieder ander goed zal werken. Daarvoor zijn we allemaal te verschillend.2️⃣ Je ontneemt de ander een leermoment. Door fouten te maken, door vallen en weer op te staan, door uit je comfortzone te gaan, is hoe wij leren. Daar zit de groei. Laat anderen het zelf ontdekken.3️⃣ Misschien is het alleen maar een rant. Heeft iemand het even nodig om alleen maar even te spuien. De emotie(s) te doorvoelen. En heeft diegene alleen maar behoefte aan een luisterend oor. Er is totaal geen behoefte aan advies. En oh ja, een advies gaat dan toch helemaal niet binnenkomen.

Lees meer »

Hoe ik van een olifant een mug maak

Ja, je leest het goed. En nee, ik heb niet per ongeluk de gezegde verkeerd geschreven. Jarenlang was het namelijk andersom. Ik kon flippen over de kleinste dingen. Althans, zo leek dat voor de buitenwereld. Maar in mijn binnenwereld ging er heel wat aan vooraf. En dat kleine ding waarover ik helemaal kon flippen, was de welbekende druppel💧op de al overvolle emmer 🪣.Maar wat er allemaal in mijn binnenwereld speelde, daar wist niemand wat vanaf. Dat hield ik voor mezelf. Durfde ik niet uit te spreken. Had moeite met mijn eigen grenzen aangeven. Nee zeggen kwam niet voor in mijn vocabulaire. Etcetera. Waardoor ik over de kleinste dingen over de zeik kon gaan. En ik menig keer de opmerking naar mijn hoofd geslingerd kreeg "wat kan jij van een mug 🦟 een olifant🐘maken, zeg!".Tot zo'n 6 jaar geleden en het roer omgooide. Want op deze manier door het leven gaan, had zijn tol geëist. Dus besloot ik veel beter voor mijn binnenwereld te zorgen. En maak ik van die olifant een mug. 

Lees meer »