Zwevende hoofden

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 16:54

Is het hoofd nu wel of niet onderdeel van ons lichaam?

Namelijk hoe we erover praten, schetst het beeld dat het hoofd losstaat van het lichaam.

Termen als uit je hoofd en in je lichaam. Je hoofd wilt je lichaam overrulen. Of luister naar je hart en niet naar je hoofd. Of we zitten te veel in ons hoofd. (En eerstgenoemde heb ikzelf ook gebruikt)

De laatste tijd zetten deze termen me aan het denken. Want het geeft mij het gevoel alsof we het hoofd en het lichaam los van elkaar zien. Alsof het hoofd niet bij het lichaam hoort.

Maar volgens mij bestaat ons lichaam van de kruin van onze hoofd tot aan onze kleine teen. En alles daar tussenin.

En ik snap de achterliggende gedachte van deze termen. Wat we ermee willen zeggen is dat we niet te veel in ons hoofd moeten zitten. Niet te veel door ons hoofd moeten laten leiden.

Michelle van der Meer, Zelfzorg Coach

Maar ons hoofd hebben we niet voor niets. En die grijze massa die erin zet. Het heeft een belangrijke functie. Die grijze massa stuurt heel veel aan in ons hele lichaam.

Maar... Inderdaad ons hoofd moet niet de overhand nemen van de rest van ons lichaam. Nee, het is juist de bedoeling dat alle delen van ons lichaam samenwerken.

Maar... Ook het hart moet niet gaan overrulen. Of ons onderbuikgevoel. Nee, het gaat erom dat ze samenwerken. Dat we ons hele lichaam gebruiken om door het leven te navigeren.

Vanuit het Human Design gezien, wordt er vaak gesproken over het volgen van je autoriteit en je strategie. Dat is op zich prima. Maar eigenlijk zijn er binnen Human Design nog meer elementen die je autoriteit en strategie kleur geven. Zo zijn er onder meer 9 energiecentra, 64 poorten en 36 kanalen die een bijdrage leveren aan hoe jij een beslissing maakt.

En wat zo leuk is, is dat wanneer jij meer bekend bent met jouw design, hoe jij energetisch ontworpen bent en hoe jij van nature je beslissingen maakt... Des te meer jij met je hele lichaam navigeert door het leven en beslissingen maakt die bij jou passen. En dat geeft joy en flow in je leven.

Nog even terugkomend op de vraag waarmee ik deze post begon: Ja, het hoofd is zeker onderdeel van het lichaam.