Timemanagement vs. energiemanagement

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 18:12

De maatschappij doet aan timemanagement.

Ik niet.

Ik doe aan energiemanagement.

Want je kunt er wel de tijd voor hebben, maar als je er geen energie voor hebt, schiet je er nog niets mee op.


Toon ik nog in loondienst was, werd ik vooral geleefd door mijn agenda. Er werden allerlei afspraken en taken ingepland. Maar vaak genoeg had ik op dat moment er niet de energie voor.

Of ken je die "eat the frog" methode? Eerst de vervelende klusjes doen voordat je de leuke taken gaat oppakken. Werkt bij mij niet. An uge energydrainer for me. En zelfs wanneer ik tijd inplande voor mijn hobby's, had ik er niet altijd de energie voor en kreeg ik er niet altijd energie voor terug.

Michelle van der Meer, Zelfzorg Coach

Ook een uur eerder opstaan was niet aan mij besteed. Ik had geen uur extra voor mezelf. Nee, deze moest ik 's avonds weer inleveren om voldoende slaap te krijgen. So, no 5am club for me.

Kortom, ik heb heel wat geprobeerd qua timemanagement. Maar wat ik ook deed, het werkt voor mij niet. En op dit moment geloof ik ook niet in timemanagement. Want van tijd ga je nooit meer krijgen. Een dag zal altijd uit 24 uur bestaan. Er komt niet spontaan een extra uur bij. (ja behalve in een schrikkeljaar, dan krijg we een extra 24 uur). Naar mijn idee kun je tijd niet managen. Je kunt het alleen indelen.

En wat is tijd eigenlijk? Is tijd een illusie? Kun je tijd managen? Interessante vragen om eens over te filosoferen. Althans, dat vind ik 😁

Ik geloof in energiemanagement. Want daar kan je heel veel van hebben, en nog een schepje meer. Maar uiteraard kun je er ook weinig van hebben. En alles wat daar tussenin zit. En energie kun je managen; jij kunt bepalen aan wie, waaraan, wanneer en hoeveel energie jij geeft. Je kunt ook op elk moment bepalen om ergens minder of meer energie aan te geven.

En sinds ik weet hoe van nature mijn energie werkt, kan ik deze nu nog beter managen. Wat mij meteen een veel leuker persoon maakt 😁