Ongevraagd advies

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 16:06

Ongevraagd advies... Ik heb er een hekel aan.

Mensen die vertellen wat hen zo fantastisch geholpen heeft. Zonder dat ik er om gevraagd heb.

Blegh 😠

"Maar waarom dan? Ze bedoelen het toch goed?"

Waarom ik er dan toch een hekel aan heb? Nou om een aantal redenen.

1️⃣Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Het kan zelfs averechts werken. Mooi dat het voor jou heeft gewerkt. Maar dat betekent nog niet dat het ook bij ieder ander goed zal werken. Daarvoor zijn we allemaal te verschillend.
2️⃣ Je ontneemt de ander een leermoment. Door fouten te maken, door vallen en weer op te staan, door uit je comfortzone te gaan, is hoe wij leren. Daar zit de groei. Laat anderen het zelf ontdekken.
3️⃣ Misschien is het alleen maar een rant. Heeft iemand het even nodig om alleen maar even te spuien. De emotie(s) te doorvoelen. En heeft diegene alleen maar behoefte aan een luisterend oor. Er is totaal geen behoefte aan advies. En oh ja, een advies gaat dan toch helemaal niet binnenkomen.

Michelle van der Meer, Zelfzorg Coach

4️⃣ Je kent niet het hele verhaal. Je hebt vaak geen idee wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Of wat iemand zelf al heeft gedaan om het op te lossen. Context is key.
5️⃣ Ongevraagd advies komt gewoonweg verkeerd/niet binnen. Het geeft de ontvanger vooral het gevoel het fout te doen. Of zelfs het gevoel dat diegene zelf niet goed genoeg is. Het geeft het gevoel niet gehoord te worden. Het gevoel dat diegene die advies geeft boven je staat.

Als Zelfzorg Coach geef ik mijn klanten dan ook geen advies. Alleen wanneer ze er zelf om vragen. En dan nog is het aan hen om te bepalen wat zij met het advies doen.

Als Zelfzorg Coach ben ik er vooral om jou te ondersteunen en te begeleiden bij het ontwikkelen en toepassen van zelfzorg die bij jou past. Ik ga je niet vertellen wat jij wel of niet moet doen. Ik denk namelijk dat die wijsheid in jouzelf zit. En ik ben er voor je om samen met jou deze innerlijke wijsheid naar boven te halen.