Ik en de maatschappij

Gepubliceerd op 28 februari 2024 om 18:07

Ik match niet met de maatschappij.

Of...

De maatschappij matcht niet met mij.


34 jaar lang probeerde ik het. Me aan te passen aan wat de maatschappij van mij verwachtte. Wat sociaal wenselijk was. Aan de kaders, richtlijnen en regels van deze maatschappij. De keerzijde daarvan was dat wie ik in de kern ben volledig kwijtraakte.


Keer op keer probeerde ik het. En keer op keer viel ik om. Kreeg ik last van mentale problemen en fysieke klachten. Signalen van mijn lichaam dat dit niet klopte.

Om mee te komen in de maatschappij paste ik me aan. Ik conformeerde me aan dingen die helemaal niet bij me paste. 

Michelle van der Meer, Zelfzorg Coach

Beetje bij beetje raakte ik steeds verder van mezelf verwijderd. Dat hielp me om mee te kunnen draaien in de samenleving. Maar ik betaalde er een hoge prijs voor; het verlies van steeds weer een klein stukje van wie ik werkelijk ben.

Ik moest dit aan mezelf veranderen en ik moest dat aan mezelf veranderen. Ik moest zus aanpassen en ik moest zo aanpassen. Alles om mij te laten matchen met de maatschappij. En als dat niet lukte dan werd er een labeltje bij mij opgeplakt in combinatie met een gestandaardiseerd protocol en medicatie. En om me heen zag ik niet veel anders. Mensen die strugglen om in deze maatschappij mee te kunnen komen. Alsof ik en al die anderen met mij niet matchen met de huidige maatschappij. Maar is dat wel werkelijk zo?

6 jaar geleden begon de schoen dusdanig te wringen, dat ik er niet meer omheen kon. Kan het misschien juist niet zo zijn dat de maatschappij met mij, met ons niet meer matcht? Dat er wat veranderingen in de maatschappij worden aangebracht, zodat deze weer meer met mij, met ons gaat matchen. Dat wanneer de plant niet meer goed doet, we de omgeving en dergelijke aanpassen en niet zozeer de plant zelf.

Eén ding weet ik in ieder geval zeker, wanneer ik me ga matchen met de huidige maatschappij, verlies ik mezelf. En dat is voor mij geen optie meer. Dus kies ik voor mezelf. Mocht dat egoïstisch gevonden worden? Prima. Maar niemand heeft er wat aan als ik keer op keer omval. En al helemaal niet wanneer ik nog een keer omval en niet meer kan opstaan.

So I choose me!