Zelfzorg is egoïstisch

door Michelle van der Meer – Dé Zelfzorgcoach

Of toch niet…?!

Heel lang is mijn overtuiging geweest dat zelfzorg egoïstisch is. Dat alleen maar aan jezelf denken, not done is. Te individualistisch. Te self-centered. En dat hoorde niet.

Ook heb ik lang de overtuiging gehad dat het niet oké is om overdag even een dutje, een powernap te doen. Dat kon niet, daar was geen tijd voor.

Het idee om een hobby op te pakken kwam niet echt in mij op, want er waren nog zoveel andere dingen die moesten gebeuren. Dat moest eerst gedaan worden.

Deze overtuigingen riepen schuldgevoel en schaamte op mij op, zodra ik toch iets deed om voor mezelf te zorgen. Niet echt bevorderlijk dus.

Nee, deze overtuigingen droegen zelfs een flink deel bij aan de roofbouw die ik op mezelf pleegde. Tot mijn lichaam met hele duidelijke signalen aangaf dat het zo niet meer ging.

Het moest anders. En de afgelopen jaren ben ik dan ook hard bezig geweest om deze overtuigingen om te turnen naar overtuigingen die wel helpend zijn.

Want zelfzorg is absoluut niet egoïstisch. Het is juist de ultieme vorm van zelfliefde. Dat jij jezelf respecteert. Dat jij jezelf het waard vindt.

Denk maar aan de veiligheidsinstructies in het vliegtuig. Dan vertellen ze dat wanneer de zuurstofmaskers naar beneden komen, jij het masker eerst bij jezelf opzet en dan pas een ander helpt. Ook al reis je met je kind. Dat voelt misschien heel onnatuurlijk, maar is toch van levensbelang. Want zonder zuurstof kun jij niemand helpen. Dus ook niet je kind.

Dus zelfzorg is juist niet egoïstisch. Goed voor jezelf zorgen maakt juist dat je er voor een ander kunt zijn. Dat je er voor je kind, je partner, je ouders, je vrienden, je collega’s kunt zijn. Zelfzorg is dus een win-win voor iedereen.

Sterker nog, zelfzorg is de basis, het fundament waarop gebouwd kan worden. Het is het begin van alles. Dus de overtuiging dat “zelfzorg egoïstisch is” mag de prullenbak in.

Inspirerende verhalen en kijkje achter de schermen

Niets is vanzelfsprekend

Niets is vanzelfsprekend

Onlangs was ik op het Event Zonder Naam (EZN) van Roos Lommers (@virturoos). Een geweldig event met allemaal gezellige onderneemsters. Maar er was iets wat mij het meest is bijgebleven tijdens deze dag. Namelijk het verhaal van Arie-Jan Lommers, de broer van Roos. Hij...

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Voor de basisbehoeften - zoals eten, drinken, veiligheid e.d. - zijn we als baby en kind afhankelijk van onze verzorgers.Naast deze basisbehoeften, hebben we als baby en kind ook twee kernbehoeften:1) Gehechtheid2) AuthenticiteitOm onszelf te kunnen voorzien in deze...

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart. Uhm... Nee... Ik volg mijn onderbuik. Het is heel mooi: je hart volgen. En ik snap het. Maar ik heb een open hart. Niet letterlijk natuurlijk. En die volg ik liever niet zo vaak. Want de energie van mijn hart kan enorm beïnvloed worden door de omgeving....

F*ck de maatschappij

F*ck de maatschappij

Ik ga lekker mijn eigen weg! Ik heb het 34 jaar geprobeerd. Mezelf in allerlei bochten gewringd. Mezelf aangepast. En uiteindelijk mezelf wegcijfert.Het resultaat? Een doodongelukkige Michelle. Met de daarbij gepaard gaande mentale, emotionele en fysieke klachten.Dat...

Mens of gevoelswezen

Mens of gevoelswezen

Zijn we allereerst mens? Of... Zijn we allereerst gevoelswezens? Zoals ik het zie - en ook de neurowetenschap - is dat wanneer we geboren worden, we gevoelswezens zijn. Want als baby beschikken we nog niet over de denkende cortex zoals we die als volwassenen hebben....

Timemanagement vs. energiemanagement

Timemanagement vs. energiemanagement

De maatschappij doet aan timemanagement. Ik niet. Ik doe aan energiemanagement. Want je kunt er wel de tijd voor hebben, maar als je er geen energie voor hebt, schiet je er nog niets mee op.Toon ik nog in loondienst was, werd ik vooral geleefd door mijn agenda. Er...

Ik en de maatschappij

Ik en de maatschappij

Ik match niet met de maatschappij. Of... De maatschappij matcht niet met mij. 34 jaar lang probeerde ik het. Me aan te passen aan wat de maatschappij van mij verwachtte. Wat sociaal wenselijk was. Aan de kaders, richtlijnen en regels van deze maatschappij. De...

Zwevende hoofden

Zwevende hoofden

Is het hoofd nu wel of niet onderdeel van ons lichaam? Namelijk hoe we erover praten, schetst het beeld dat het hoofd losstaat van het lichaam. Termen als uit je hoofd en in je lichaam. Je hoofd wilt je lichaam overrulen. Of luister naar je hart en niet naar je hoofd....

Innerlijk kind

Innerlijk kind

Zoon (8): "Mam, wat is het slimste snoepje?" Ik: "Mmmm... Geen idee?" Zoon: "Smarties!" Gisteren in de auto vertelde onze zoon van 8 jaar dit grappige raadsel. En wat heb ik in een deuk gelegen 🤣 Heerlijk deze humor. Ik hou ervan. Het prikkelt mijn innerlijk...

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Mijn werk: Zelfzorg Coach Mijn valkuil: slecht voor mezelf zorgen.   Ja, want 6 jaar geleden moest ik door een mentale crisis gaan omdat ik zo slecht voor mezelf zorgde. En nog steeds vind ik het niet altijd even makkelijk om eerst aan mezelf te denken. In plaats...