Timemanagement vs. energiemanagement

door Michelle van der Meer – Dé Zelfzorgcoach

De maatschappij doet aan timemanagement.

Ik niet.

Ik doe aan energiemanagement.

Want je kunt er wel de tijd voor hebben, maar als je er geen energie voor hebt, schiet je er nog niets mee op.Toon ik nog in loondienst was, werd ik vooral geleefd door mijn agenda. Er werden allerlei afspraken en taken ingepland. Maar vaak genoeg had ik op dat moment er niet de energie voor.

Of ken je die “eat the frog” methode? Eerst de vervelende klusjes doen voordat je de leuke taken gaat oppakken. Werkt bij mij niet. An uge energydrainer for me. En zelfs wanneer ik tijd inplande voor mijn hobby’s, had ik er niet altijd de energie voor en kreeg ik er niet altijd energie voor terug.

Ook een uur eerder opstaan was niet aan mij besteed. Ik had geen uur extra voor mezelf. Nee, deze moest ik ’s avonds weer inleveren om voldoende slaap te krijgen. So, no 5am club for me.

Kortom, ik heb heel wat geprobeerd qua timemanagement. Maar wat ik ook deed, het werkt voor mij niet. En op dit moment geloof ik ook niet in timemanagement. Want van tijd ga je nooit meer krijgen. Een dag zal altijd uit 24 uur bestaan. Er komt niet spontaan een extra uur bij. (ja behalve in een schrikkeljaar, dan krijg we een extra 24 uur). Naar mijn idee kun je tijd niet managen. Je kunt het alleen indelen.

En wat is tijd eigenlijk? Is tijd een illusie? Kun je tijd managen? Interessante vragen om eens over te filosoferen. Althans, dat vind ik 😁

Ik geloof in energiemanagement. Want daar kan je heel veel van hebben, en nog een schepje meer. Maar uiteraard kun je er ook weinig van hebben. En alles wat daar tussenin zit. En energie kun je managen; jij kunt bepalen aan wie, waaraan, wanneer en hoeveel energie jij geeft. Je kunt ook op elk moment bepalen om ergens minder of meer energie aan te geven.

En sinds ik weet hoe van nature mijn energie werkt, kan ik deze nu nog beter managen. Wat mij meteen een veel leuker persoon maakt 😁

Inspirerende verhalen en kijkje achter de schermen

Niets is vanzelfsprekend

Niets is vanzelfsprekend

Onlangs was ik op het Event Zonder Naam (EZN) van Roos Lommers (@virturoos). Een geweldig event met allemaal gezellige onderneemsters. Maar er was iets wat mij het meest is bijgebleven tijdens deze dag. Namelijk het verhaal van Arie-Jan Lommers, de broer van Roos. Hij...

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Voor de basisbehoeften - zoals eten, drinken, veiligheid e.d. - zijn we als baby en kind afhankelijk van onze verzorgers.Naast deze basisbehoeften, hebben we als baby en kind ook twee kernbehoeften:1) Gehechtheid2) AuthenticiteitOm onszelf te kunnen voorzien in deze...

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart. Uhm... Nee... Ik volg mijn onderbuik. Het is heel mooi: je hart volgen. En ik snap het. Maar ik heb een open hart. Niet letterlijk natuurlijk. En die volg ik liever niet zo vaak. Want de energie van mijn hart kan enorm beïnvloed worden door de omgeving....

F*ck de maatschappij

F*ck de maatschappij

Ik ga lekker mijn eigen weg! Ik heb het 34 jaar geprobeerd. Mezelf in allerlei bochten gewringd. Mezelf aangepast. En uiteindelijk mezelf wegcijfert.Het resultaat? Een doodongelukkige Michelle. Met de daarbij gepaard gaande mentale, emotionele en fysieke klachten.Dat...

Mens of gevoelswezen

Mens of gevoelswezen

Zijn we allereerst mens? Of... Zijn we allereerst gevoelswezens? Zoals ik het zie - en ook de neurowetenschap - is dat wanneer we geboren worden, we gevoelswezens zijn. Want als baby beschikken we nog niet over de denkende cortex zoals we die als volwassenen hebben....

Ik en de maatschappij

Ik en de maatschappij

Ik match niet met de maatschappij. Of... De maatschappij matcht niet met mij. 34 jaar lang probeerde ik het. Me aan te passen aan wat de maatschappij van mij verwachtte. Wat sociaal wenselijk was. Aan de kaders, richtlijnen en regels van deze maatschappij. De...

Zwevende hoofden

Zwevende hoofden

Is het hoofd nu wel of niet onderdeel van ons lichaam? Namelijk hoe we erover praten, schetst het beeld dat het hoofd losstaat van het lichaam. Termen als uit je hoofd en in je lichaam. Je hoofd wilt je lichaam overrulen. Of luister naar je hart en niet naar je hoofd....

Innerlijk kind

Innerlijk kind

Zoon (8): "Mam, wat is het slimste snoepje?" Ik: "Mmmm... Geen idee?" Zoon: "Smarties!" Gisteren in de auto vertelde onze zoon van 8 jaar dit grappige raadsel. En wat heb ik in een deuk gelegen 🤣 Heerlijk deze humor. Ik hou ervan. Het prikkelt mijn innerlijk...

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Mijn werk: Zelfzorg Coach Mijn valkuil: slecht voor mezelf zorgen.   Ja, want 6 jaar geleden moest ik door een mentale crisis gaan omdat ik zo slecht voor mezelf zorgde. En nog steeds vind ik het niet altijd even makkelijk om eerst aan mezelf te denken. In plaats...

Ik ben mijn eigen doelgroep

Ik ben mijn eigen doelgroep

Ik ben mijn eigen doelgroep. Want... ❎ Ook ik word wel eens gek van de oneindige to-do-lijst. ❎ Ook ik heb momenten dat ik minder goed voor mezelf zorg. ❎ Ook ik raak gefrustreerd wanneer ik weer eens achter de feiten aan loop. ❎ Ook ik kan...