Ik haat timemanagement

door Michelle van der Meer – Dé Zelfzorgcoach

Best wel een statement. En ik zal er niet altijd vrienden mee maken (hoeft ook niet). Toch maak ik ‘m. Want ik geloof namelijk niet in het managen van tijd. Tijd laat zich niet managen. We hebben er geen controle over. We hebben er zelfs geen invloed op. Tijd gaat voor iedereen even snel. Er zal altijd 24 uur in een dag zitten en 60 minuten in een uur. Dat zal niet veranderen.

Het kan soms wel aanvoelen alsof tijd snel of langzaam gaat. Maar dat is een gevoel. Tijd kan niet van tempo veranderen. Het is een concept dat door de Babyloniërs en Egyptenaren is geïntroduceerd om gemeenschappelijke activiteiten en openbare evenementen te organiseren en te coördineren, om de verzending van goederen te plannen en om de cycli van planten en oogsten te reguleren. Het is een fenomeen dat ons helpt om gebeurtenissen te ordenen. En het is zo ver doorgevoerd dat je door je werkgever per uur betaald wordt.

Echter, de natuur trekt zich helemaal niets aan van tijd. Paddenstoelen zitten echt niet onder de grond naar een kalender te staren, te wachten tot het herfst is en ze naar boven mogen. Nee. Paddenstoelen komen omhoog wanneer de omstandigheden voor hen gunstig zijn. Daarom zie je met het huidige klimaat steeds vaker paddenstoelen in de lente.

Ook dieren zitten niet naar een klok te staren om te bepalen wanneer ze bijvoorbeeld gaan eten. Nee, zij laten zich niet leiden door een kalender en/of een klok. Zij letten op de signalen van hun lichaam, de natuur en hun energielevel. Ze leven intuitief.

En het leuke is… Wij zijn onderdeel van de natuur. Ook al vergeten we dit grotendeels. Toch is het zo en dat zal niet veranderen. We zijn alleen verder doorontwikkeld (of dat ten goede is, is een andere discussie 😉). En zijn we vooral vanuit ons hoofd gaan leven en vergeten we ons lichaam een beetje (of eigenlijk best veel). Waardoor we vergeten zijn om naar de signalen van ons lichaam te luisteren, die heel goed aangeven hoe het onder meer met onze energie gesteld is.

Want waar ik wel in geloof, is energiemanagement. Die is namelijk voor iedereen anders en daar hebben we wel invloed op. Energie kun je managen. Hoe? Laat het me uitleggen aan de hand van de lepeltheorie:

Stel, je hebt 10 lepels. De lepels staan voor energie. Zie iedere lepel als één energieboost om iets te kunnen doen. Je staat op, gaat douchen, aankleden en ontbijten. Dat is dan één lepel. Dan moet je een uur reizen om naar je werk te gaan. Dat is een lepel. Dan werk je acht uur op een dag. Dat zijn nog eens vier lepels. Dan heb je nog vier lepels over voor de terugreis, kinderen, huishouden, koken, etcetera. Op een gegeven moment zijn je lepels op. Met andere woorden, je bent door je energie heen.

Maar weet je, jij kunt bepalen waaraan en hoeveel energie je ergens aan geeft. Elke dag opnieuw kun jij die keuze maken. En het is van essentieel belang dat je daarin voor jezelf de juiste keuzes in maakt. Je kunt namelijk maar een keer een lepel uitgeven. Daarna zul je rust moeten pakken om er weer een lepel bij te krijgen.

Hoe jij omgaat met jouw energie bepaalt voor een heel groot deel je gezondheid. Heb jij te veel energie uitgegeven en te weinig rust gepakt, dan zul jij je moe voelen, sneller geïrriteerd zijn en minder zin hebben om iets te doen. Maar bedenk ook waar je energie aan geeft. Denk maar aan wat voor jouw energieGEVERS zijn en wat energieNEMERS. Hoe jij met je energie omgaat heeft ontzettend veel invloed op hoe jij in het leven staat.

Ik zie energiemanagement dan ook als een zeer belangrijk onderdeel van goede zelfzorg. In mijn diensten kijk ik dan ook altijd naar hoe je energetisch ontworpen bent. Dat doe ik middels Human Design, waarbij ik aan de hand van je geboortegegevens een chart kan laten ontwikkelen waarin staat hoe jouw energie werkt.

Wil je meer weten? Stuur me een mailtje naar info@michellevandermeer.nl. Ik vertel je er graag meer over.

Inspirerende verhalen en kijkje achter de schermen

Niets is vanzelfsprekend

Niets is vanzelfsprekend

Onlangs was ik op het Event Zonder Naam (EZN) van Roos Lommers (@virturoos). Een geweldig event met allemaal gezellige onderneemsters. Maar er was iets wat mij het meest is bijgebleven tijdens deze dag. Namelijk het verhaal van Arie-Jan Lommers, de broer van Roos. Hij...

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Voor de basisbehoeften - zoals eten, drinken, veiligheid e.d. - zijn we als baby en kind afhankelijk van onze verzorgers.Naast deze basisbehoeften, hebben we als baby en kind ook twee kernbehoeften:1) Gehechtheid2) AuthenticiteitOm onszelf te kunnen voorzien in deze...

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart. Uhm... Nee... Ik volg mijn onderbuik. Het is heel mooi: je hart volgen. En ik snap het. Maar ik heb een open hart. Niet letterlijk natuurlijk. En die volg ik liever niet zo vaak. Want de energie van mijn hart kan enorm beïnvloed worden door de omgeving....

F*ck de maatschappij

F*ck de maatschappij

Ik ga lekker mijn eigen weg! Ik heb het 34 jaar geprobeerd. Mezelf in allerlei bochten gewringd. Mezelf aangepast. En uiteindelijk mezelf wegcijfert.Het resultaat? Een doodongelukkige Michelle. Met de daarbij gepaard gaande mentale, emotionele en fysieke klachten.Dat...

Mens of gevoelswezen

Mens of gevoelswezen

Zijn we allereerst mens? Of... Zijn we allereerst gevoelswezens? Zoals ik het zie - en ook de neurowetenschap - is dat wanneer we geboren worden, we gevoelswezens zijn. Want als baby beschikken we nog niet over de denkende cortex zoals we die als volwassenen hebben....

Timemanagement vs. energiemanagement

Timemanagement vs. energiemanagement

De maatschappij doet aan timemanagement. Ik niet. Ik doe aan energiemanagement. Want je kunt er wel de tijd voor hebben, maar als je er geen energie voor hebt, schiet je er nog niets mee op.Toon ik nog in loondienst was, werd ik vooral geleefd door mijn agenda. Er...

Ik en de maatschappij

Ik en de maatschappij

Ik match niet met de maatschappij. Of... De maatschappij matcht niet met mij. 34 jaar lang probeerde ik het. Me aan te passen aan wat de maatschappij van mij verwachtte. Wat sociaal wenselijk was. Aan de kaders, richtlijnen en regels van deze maatschappij. De...

Zwevende hoofden

Zwevende hoofden

Is het hoofd nu wel of niet onderdeel van ons lichaam? Namelijk hoe we erover praten, schetst het beeld dat het hoofd losstaat van het lichaam. Termen als uit je hoofd en in je lichaam. Je hoofd wilt je lichaam overrulen. Of luister naar je hart en niet naar je hoofd....

Innerlijk kind

Innerlijk kind

Zoon (8): "Mam, wat is het slimste snoepje?" Ik: "Mmmm... Geen idee?" Zoon: "Smarties!" Gisteren in de auto vertelde onze zoon van 8 jaar dit grappige raadsel. En wat heb ik in een deuk gelegen 🤣 Heerlijk deze humor. Ik hou ervan. Het prikkelt mijn innerlijk...

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Mijn werk: Zelfzorg Coach Mijn valkuil: slecht voor mezelf zorgen.   Ja, want 6 jaar geleden moest ik door een mentale crisis gaan omdat ik zo slecht voor mezelf zorgde. En nog steeds vind ik het niet altijd even makkelijk om eerst aan mezelf te denken. In plaats...