Ik en de maatschappij

door Michelle van der Meer – Dé Zelfzorgcoach

Ik match niet met de maatschappij.

Of…

De maatschappij matcht niet met mij.

34 jaar lang probeerde ik het. Me aan te passen aan wat de maatschappij van mij verwachtte. Wat sociaal wenselijk was. Aan de kaders, richtlijnen en regels van deze maatschappij. De keerzijde daarvan was dat wie ik in de kern ben volledig kwijtraakte.

Keer op keer probeerde ik het. En keer op keer viel ik om. Kreeg ik last van mentale problemen en fysieke klachten. Signalen van mijn lichaam dat dit niet klopte.

Om mee te komen in de maatschappij paste ik me aan. Ik conformeerde me aan dingen die helemaal niet bij me paste.

Beetje bij beetje raakte ik steeds verder van mezelf verwijderd. Dat hielp me om mee te kunnen draaien in de samenleving. Maar ik betaalde er een hoge prijs voor; het verlies van steeds weer een klein stukje van wie ik werkelijk ben.

Ik moest dit aan mezelf veranderen en ik moest dat aan mezelf veranderen. Ik moest zus aanpassen en ik moest zo aanpassen. Alles om mij te laten matchen met de maatschappij. En als dat niet lukte dan werd er een labeltje bij mij opgeplakt in combinatie met een gestandaardiseerd protocol en medicatie. En om me heen zag ik niet veel anders. Mensen die strugglen om in deze maatschappij mee te kunnen komen. Alsof ik en al die anderen met mij niet matchen met de huidige maatschappij. Maar is dat wel werkelijk zo?

6 jaar geleden begon de schoen dusdanig te wringen, dat ik er niet meer omheen kon. Kan het misschien juist niet zo zijn dat de maatschappij met mij, met ons niet meer matcht? Dat er wat veranderingen in de maatschappij worden aangebracht, zodat deze weer meer met mij, met ons gaat matchen. Dat wanneer de plant niet meer goed doet, we de omgeving en dergelijke aanpassen en niet zozeer de plant zelf.

Eén ding weet ik in ieder geval zeker, wanneer ik me ga matchen met de huidige maatschappij, verlies ik mezelf. En dat is voor mij geen optie meer. Dus kies ik voor mezelf. Mocht dat egoïstisch gevonden worden? Prima. Maar niemand heeft er wat aan als ik keer op keer omval. En al helemaal niet wanneer ik nog een keer omval en niet meer kan opstaan.

So I choose me!

Inspirerende verhalen en kijkje achter de schermen

Niets is vanzelfsprekend

Niets is vanzelfsprekend

Onlangs was ik op het Event Zonder Naam (EZN) van Roos Lommers (@virturoos). Een geweldig event met allemaal gezellige onderneemsters. Maar er was iets wat mij het meest is bijgebleven tijdens deze dag. Namelijk het verhaal van Arie-Jan Lommers, de broer van Roos. Hij...

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Voor de basisbehoeften - zoals eten, drinken, veiligheid e.d. - zijn we als baby en kind afhankelijk van onze verzorgers.Naast deze basisbehoeften, hebben we als baby en kind ook twee kernbehoeften:1) Gehechtheid2) AuthenticiteitOm onszelf te kunnen voorzien in deze...

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart. Uhm... Nee... Ik volg mijn onderbuik. Het is heel mooi: je hart volgen. En ik snap het. Maar ik heb een open hart. Niet letterlijk natuurlijk. En die volg ik liever niet zo vaak. Want de energie van mijn hart kan enorm beïnvloed worden door de omgeving....

F*ck de maatschappij

F*ck de maatschappij

Ik ga lekker mijn eigen weg! Ik heb het 34 jaar geprobeerd. Mezelf in allerlei bochten gewringd. Mezelf aangepast. En uiteindelijk mezelf wegcijfert.Het resultaat? Een doodongelukkige Michelle. Met de daarbij gepaard gaande mentale, emotionele en fysieke klachten.Dat...

Mens of gevoelswezen

Mens of gevoelswezen

Zijn we allereerst mens? Of... Zijn we allereerst gevoelswezens? Zoals ik het zie - en ook de neurowetenschap - is dat wanneer we geboren worden, we gevoelswezens zijn. Want als baby beschikken we nog niet over de denkende cortex zoals we die als volwassenen hebben....

Timemanagement vs. energiemanagement

Timemanagement vs. energiemanagement

De maatschappij doet aan timemanagement. Ik niet. Ik doe aan energiemanagement. Want je kunt er wel de tijd voor hebben, maar als je er geen energie voor hebt, schiet je er nog niets mee op.Toon ik nog in loondienst was, werd ik vooral geleefd door mijn agenda. Er...

Zwevende hoofden

Zwevende hoofden

Is het hoofd nu wel of niet onderdeel van ons lichaam? Namelijk hoe we erover praten, schetst het beeld dat het hoofd losstaat van het lichaam. Termen als uit je hoofd en in je lichaam. Je hoofd wilt je lichaam overrulen. Of luister naar je hart en niet naar je hoofd....

Innerlijk kind

Innerlijk kind

Zoon (8): "Mam, wat is het slimste snoepje?" Ik: "Mmmm... Geen idee?" Zoon: "Smarties!" Gisteren in de auto vertelde onze zoon van 8 jaar dit grappige raadsel. En wat heb ik in een deuk gelegen 🤣 Heerlijk deze humor. Ik hou ervan. Het prikkelt mijn innerlijk...

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Mijn werk: Zelfzorg Coach Mijn valkuil: slecht voor mezelf zorgen.   Ja, want 6 jaar geleden moest ik door een mentale crisis gaan omdat ik zo slecht voor mezelf zorgde. En nog steeds vind ik het niet altijd even makkelijk om eerst aan mezelf te denken. In plaats...

Ik ben mijn eigen doelgroep

Ik ben mijn eigen doelgroep

Ik ben mijn eigen doelgroep. Want... ❎ Ook ik word wel eens gek van de oneindige to-do-lijst. ❎ Ook ik heb momenten dat ik minder goed voor mezelf zorg. ❎ Ook ik raak gefrustreerd wanneer ik weer eens achter de feiten aan loop. ❎ Ook ik kan...