Hoe ik van een olifant een mug maak

door Michelle van der Meer – Dé Zelfzorgcoach

Ja, je leest het goed. En nee, ik heb niet per ongeluk de gezegde verkeerd geschreven.

Jarenlang was het namelijk andersom. Ik kon flippen over de kleinste dingen. Althans, zo leek dat voor de buitenwereld. Maar in mijn binnenwereld ging er heel wat aan vooraf. En dat kleine ding waarover ik helemaal kon flippen, was de welbekende druppel💧op de al overvolle emmer 🪣.

Maar wat er allemaal in mijn binnenwereld speelde, daar wist niemand wat vanaf. Dat hield ik voor mezelf. Durfde ik niet uit te spreken. Had moeite met mijn eigen grenzen aangeven. Nee zeggen kwam niet voor in mijn vocabulaire. Etcetera.

Waardoor ik over de kleinste dingen over de zeik kon gaan. En ik menig keer de opmerking naar mijn hoofd geslingerd kreeg “wat kan jij van een mug 🦟 een olifant🐘maken, zeg!”.

Tot zo’n 6 jaar geleden en het roer omgooide. Want op deze manier door het leven gaan, had zijn tol geëist. Dus besloot ik veel beter voor mijn binnenwereld te zorgen. En maak ik van die olifant een mug.

Hoe ik dat doe? Door mijn directe omgeving – gezin, ouders, vrienden – een inkijkje te geven in mijn binnenwereld. Want niemand kan in mij hoofd kijken en zien wat er allemaal speelt. Dus spreek ik nu meer en meer uit wat er bij mij leeft. Heb ik daarnaast ‘nee’ aan mijn vocabulaire toegevoegd en geef ik steeds beter mijn grenzen aan.

Wat me verder heeft geholpen, is dat ik zo’n 3 jaar geleden mijn eigen Human Design Chart binnen ingekomen. Waardoor ik mezelf nog beter ben gaan leren kennen. En dus nog beter voor mezelf kan zorgen.

Inspirerende verhalen en kijkje achter de schermen

Niets is vanzelfsprekend

Niets is vanzelfsprekend

Onlangs was ik op het Event Zonder Naam (EZN) van Roos Lommers (@virturoos). Een geweldig event met allemaal gezellige onderneemsters. Maar er was iets wat mij het meest is bijgebleven tijdens deze dag. Namelijk het verhaal van Arie-Jan Lommers, de broer van Roos. Hij...

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Wanneer jezelf zijn als een bedreiging voelt

Voor de basisbehoeften - zoals eten, drinken, veiligheid e.d. - zijn we als baby en kind afhankelijk van onze verzorgers.Naast deze basisbehoeften, hebben we als baby en kind ook twee kernbehoeften:1) Gehechtheid2) AuthenticiteitOm onszelf te kunnen voorzien in deze...

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart.. Of niet

Volg je hart. Uhm... Nee... Ik volg mijn onderbuik. Het is heel mooi: je hart volgen. En ik snap het. Maar ik heb een open hart. Niet letterlijk natuurlijk. En die volg ik liever niet zo vaak. Want de energie van mijn hart kan enorm beïnvloed worden door de omgeving....

F*ck de maatschappij

F*ck de maatschappij

Ik ga lekker mijn eigen weg! Ik heb het 34 jaar geprobeerd. Mezelf in allerlei bochten gewringd. Mezelf aangepast. En uiteindelijk mezelf wegcijfert.Het resultaat? Een doodongelukkige Michelle. Met de daarbij gepaard gaande mentale, emotionele en fysieke klachten.Dat...

Mens of gevoelswezen

Mens of gevoelswezen

Zijn we allereerst mens? Of... Zijn we allereerst gevoelswezens? Zoals ik het zie - en ook de neurowetenschap - is dat wanneer we geboren worden, we gevoelswezens zijn. Want als baby beschikken we nog niet over de denkende cortex zoals we die als volwassenen hebben....

Timemanagement vs. energiemanagement

Timemanagement vs. energiemanagement

De maatschappij doet aan timemanagement. Ik niet. Ik doe aan energiemanagement. Want je kunt er wel de tijd voor hebben, maar als je er geen energie voor hebt, schiet je er nog niets mee op.Toon ik nog in loondienst was, werd ik vooral geleefd door mijn agenda. Er...

Ik en de maatschappij

Ik en de maatschappij

Ik match niet met de maatschappij. Of... De maatschappij matcht niet met mij. 34 jaar lang probeerde ik het. Me aan te passen aan wat de maatschappij van mij verwachtte. Wat sociaal wenselijk was. Aan de kaders, richtlijnen en regels van deze maatschappij. De...

Zwevende hoofden

Zwevende hoofden

Is het hoofd nu wel of niet onderdeel van ons lichaam? Namelijk hoe we erover praten, schetst het beeld dat het hoofd losstaat van het lichaam. Termen als uit je hoofd en in je lichaam. Je hoofd wilt je lichaam overrulen. Of luister naar je hart en niet naar je hoofd....

Innerlijk kind

Innerlijk kind

Zoon (8): "Mam, wat is het slimste snoepje?" Ik: "Mmmm... Geen idee?" Zoon: "Smarties!" Gisteren in de auto vertelde onze zoon van 8 jaar dit grappige raadsel. En wat heb ik in een deuk gelegen 🤣 Heerlijk deze humor. Ik hou ervan. Het prikkelt mijn innerlijk...

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Ook ik zorg soms nog slecht voor mezelf

Mijn werk: Zelfzorg Coach Mijn valkuil: slecht voor mezelf zorgen.   Ja, want 6 jaar geleden moest ik door een mentale crisis gaan omdat ik zo slecht voor mezelf zorgde. En nog steeds vind ik het niet altijd even makkelijk om eerst aan mezelf te denken. In plaats...